Необходими продукти
1 яйце
150 г захар
85 г масло, разтопено и охладено
275 г брашно
3/4 ч.л. сода бикарбонат
200 мл айрян
1ч.л. банилова есенция (2 ванилии)
За пълнежа:
2 белтъка
110 г захар
1/2 ч.л. кремотартар (винен камък, калиев битартарат)
110 г бели или розови малки кръгли захарни бонбони
За топинга:
175 г пудра захар
около 2 с.л. лимонов сок
захарни перлички
Начин на приготвяне
- Застелете с хартия за печене две тави. В купа разбийте яйцето и захарта на бял и пухкав крем. Излейте на струйка маслото по края на сместа и леко разбъркайте. Пресейте половината брашно със содата и добавете заедно с половината айрян. Сложете останалото брашно, останалия айрян и ванилията. Изсипете 24 малки лъжички от сместа в тавите на голямо разстояние едно от друго. Печете кексчетата около 15 минути в предварително загрята фурна на 180°С, докато все още пружинират на пипане. Охладете за 10 минути, преди да ги извадите да изстинат върху телена скаричка.
- За да приготвите пълнежа, разбийте белтъците със захарта и кремотартара на водна баня за 5 минути, докато се сгъстят. Добавете бонбоните, разбъркайте, докато се стопят и бийте още 2 минути до гладка и лъскава смес. Охладете сместа и с нея залепете кексчетата две по две.
- За да приготвите топинга, пресейте пудрата захар в купа и разбъркайте с достатъчно лимонов сок, за да може да се маже. Намажете тънък слой върху всяко кексче и поръсете с цветни перлички. Съхранявайте в плътно затваряща се кутия.
12 порции
Източник: Личен архив