Необходими продукти за една дузина
125 гр захар
1бр яйце
160 мл прясно мляко
80 мл олио
180 гр брашно тип 500
80 гр бадемово брашно
1 ч.л. бакпулвер
1бр есенция ванилия или 1/2 шушулка
кора от половин лимон настъргана
малка щипка сол
2 белтъка
6 с.л. захар
2 с.л. вода
Разбиваме яйцата, млякото и олиото на крем, добавяме лимоновата кора и ванилията. В купа смесваме пресятото брашно с бакпулвера и добавяме захарта и бадемовото брашно. Добавяме и солта. След това добавяме течните съставки към сухите и бъркаме внимателно. Загряваме фурмата на 180 градуса. Разпределяме сместа във формите за мъфини, където сме подредили хартиените форми. Печем около 15 минути или до суха клечка. Оставяме да се охладят и през това време подготвяме италианския яйчен крем :)
В касерола изсипваме 5 с.л. захар и водата. През това време разбиваме белтъците с 1 с.л.с връх захар на сняг. Когато сиропа заври ( хубаво е да имате термометър, търсим 120 градуса на сиропа ) дърпаме от котлона и добавяме на тънка струя към белтъците като бъркаме непрекъснато докато сместа не се охлади.
С пош оформяме сместа по желание върху готовите къпкейкове. Тук може да включите и децата да се забавляват. Леко запичаме със сладкарската горелка.
Да ви е сладко :)