Необходими продукти
- 800 грама патладжани;
- 800 грама телешка кайма;
- 300 грама домати;
- 1 глава лук;
- 50 грама твърд кашкавал;
- 180 мл бяло сухо вино;
- зехтин за пържене;
- сол и пипер на вкус.
За соса:
- 500 мл прясно мляко;
- 40 грама масло;
- 30 грама брашно;
- 200 грама твърд кашкавал;
- 2 яйца;
- сол и индийско орехче на вкус.
Начин на приготвяне
Да започнем със соса. В тиган разтопете маслото и запържете брашното в него. Успоредно, загрейте малко млякото (да не заври!). За да направите соса без буци, млякото и сместа от масло и брашно трябва да са на една температура. Млякото, като се разбърква непрестанно, се налива в тигана със запърженото брашно. Солим, добавяме индийско орехче. Оставяме да заври, а след това изсипваме настърганотия кашкавал. Продължаваме да готвим и разбъркваме докато кашкавалът се стопи. Отстраняваме от огъня. Докато сместа се охлажда, в отделна купа разбъркваме яйцата. След това бавно ги изсипваме в соса. Сосът е готов. Лукът за мусака трябва да бъде нарязан на половин пръстени. Доматите се белят и нарязват на кубчета. Патладжаните се нарязват тънки продълговати резени (не забравяйте да ги накиснете в осолена вода!) и се запържват в зехтина от двете страни. След пържене трябва да се поставят върху хартиени кърпи, за да се абсорбира излишната мазнина. Трябва да изпържим лука и каймата. По средата на пържене на лука и каймата се добавя виното и се готви, докато течността се изпари. След това добавяме доматите, сол и черен пипер за още няколко минути. Подреждаме мусаката: в съда за печене поставяме ред патладжани, ред кайма, като последният ред трябва да е от патладжани. Изливаме отгоре соса. Поръсваме с настъргания кашкавал и печем във фурна, загрята до 180 ° C, за 30-40 минути.