Рецепта за мусака с патладжан

Коментари · 608 Прегледа

Рецепта за мусака с патладжан. Мусака с млечен сос и кашкавал. Различна мусака с патладжан.

Необходими продукти

  • 800 грама патладжани;
  • 800 грама телешка кайма;
  • 300 грама домати;
  • 1 глава  лук;
  • 50 грама твърд кашкавал;
  • 180 мл бяло сухо вино;
  • зехтин за пържене;
  • сол и пипер на вкус.

За соса:

  • 500 мл прясно мляко;
  • 40 грама масло;
  • 30 грама брашно;
  • 200 грама твърд кашкавал;
  • 2 яйца;
  • сол и индийско орехче на вкус.

Начин на приготвяне

Да започнем със соса. В тиган разтопете маслото и запържете брашното в него. Успоредно, загрейте малко млякото (да не заври!). За да направите соса без буци, млякото и сместа от масло и брашно трябва да са на една температура. Млякото, като се разбърква непрестанно, се налива в тигана със запърженото брашно. Солим, добавяме индийско орехче. Оставяме да заври, а след това изсипваме настърганотия кашкавал. Продължаваме да готвим и разбъркваме докато кашкавалът се стопи. Отстраняваме от огъня. Докато сместа се охлажда, в отделна купа разбъркваме яйцата. След това бавно ги изсипваме в соса. Сосът е готов. Лукът за мусака трябва да бъде нарязан на половин пръстени. Доматите се белят и  нарязват на кубчета. Патладжаните се нарязват тънки продълговати резени (не забравяйте да ги накиснете в осолена вода!) и се запържват в зехтина от двете страни. След пържене трябва да се поставят върху хартиени кърпи, за да се абсорбира излишната мазнина. Трябва да изпържим лука и каймата. По средата на пържене на лука и каймата се добавя виното и се готви, докато течността се изпари. След това добавяме доматите, сол и черен пипер за още няколко минути. Подреждаме мусаката: в съда за печене поставяме ред патладжани, ред кайма, като последният ред трябва да е от патладжани. Изливаме отгоре соса. Поръсваме с настъргания кашкавал и печем във фурна, загрята до 180 ° C, за 30-40 минути.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg