Необходими продукти
- лимони – 6-8 броя;
- пресен настърган джинджифилов корен – 0,5 чаша;
- пектин (като сгъстител, но е възможно без него) – 1 саше;
- захар – 6,5 чаши;
- вода – 2 чаши.
Начин на приготвяне
Измийте добре лимоните и ги залейте с вряла вода, оставяйки ги буквално за около 10 минути, така че горчивината да изчезне от кората. След това ги нарежете на четвъртинки и премахнете костилките. Смелете парчетата, заедно с кората, в блендер и изсипете кашата в тенджера. Добавете настъргания джинджифил и водата и когато заври, засечете 6 минути. След това добавете пектина и захарта и разбъркайте добре. Варете сладкото още 5 минути и го изключете. Ако не ползвате пектин, сладкото се вари по-дълго за да се сгъсти само ( около 40 минути). Оставете го да изстине, махнете пяната и налейте в бурканчета.