Необходими продукти
- корен от джинджифил (обелен) – 230 гр;
- вода – 6 чаши;
- пресен лимонов сок – 0,5 чаша;
- захар – 4 чаши;
- пектин – 1 саше;
- щипка сол.
Начин на приготвяне
Настържете джинджифила за да получите количество от 1,5. Изсипете в тенджера заедно с водата, изчакайте да заври и засечете около час. Отстранете от котлона и прецедете - трябва да имате около 3 чаши сок. Добавете лимоновия сок, солта и захарта. Върнете на котлона и когато заври, добавете пектина и разбърквайте, за да не стане на бучки. Варете 1 минута, отстранете от топлината и продължете да бъркате още около 5 минути. Изсипете готовото сладко в стерилизирани буркани и затворете капачките. Можете да съхранявате в хладилника или в шкафа като стандартен конфитюр. Това сладко не може да се яде направо с палачинки или на филийка, а само по лъжичка с цел засилване на имунитета и при някои здравословни проблеми.