Необходими продукти
- 6 големи картофа;
- 120 мл прясно мляко;
- 30 грама масло;
- сол – на вкус;
- 1 супена лъжица зехтин;
- ½ глава лук;
- 1 скилидка чесън;
- 250 грама смляно телешко месо;
- 2 супени лъжици брашно;
- 300 грама замразени или пресни зеленчуци;
- 200 мл телешки бульон;
- 100 мл вода;
- ½ чаена лъжичка суха мащерка;
- ½ чаена лъжица сух риган;
- смлян черен пипер – на вкус.
Начин на приготвяне
Изплакнете добре картофите и ги пробийте с вилица от всички страни. Поставете ги в микровълнова фурна за 5 минути, след това ги обърнете и включете печката за още 5 минути. Готовността трябва да се провери с нож или клечка за зъби: картофите трябва да бъдат меки отвътре. Отрежете горната част на картофа, с лъжица извадете почти цялата вътрешност и я поставете в купа. Добавете мляко, масло и сол към картофената вътрешност и разбийте на пюре. Загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него нарязаните лук и чесън. След това поставете каймата в тигана и я запържете за няколко минути. Изсипете брашното и разбъркайте. Добавете зеленчуците, бульона, водата, мащерката, ригана, черен пипер и сол. Оставете да заври и разбърквайте около 2 минути, докато пълнежът се уплътни. Напълнете с него издълбаните картофи. Изсипете картофеното пюре в плик с дюза във формата на звездичка и покрийте пълнените картофи с него. Печете в предварително загрята на 180 ° C фурна за 15-20 минути, докато картофеното пюре се запече.