Необходими продукти
- 200 мл прясно мляко;
- 300 мл сметана за готвене;
- 1 дафинов лист;
- 2 скилидки чесън;
- сол – на вкус;
- смлян черен пипер – на вкус;
- 2 1/2 кг картофи;
- няколко стръкчета прясна мащерка;
- масло;
- шепа настърган пармезан;
- 6 филийки бекон – по избор;
- малко зехтин – по избор.
Начин на приготвяне
Изсипете млякото и сметаната в тенджера, добавете дафинов лист и нарязания чесън. Оставете да заври, като разбърквате от време на време. Трябва да покъкри на слаб огън няколко минути. Отстранете от котлона и овкусете със сол и черен пипер. Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Добавете картофите и по-голямата част от нарязаната мащерка в тенджерата с мляко. Разбъркайте и изсипете в правоъгълна тавичка, намазана с масло. Поръсете с настъргано сирене пармезан и печете във фурна, предварително загрята на 200 ° C в продължение на около час. Ако картофите започват да загарят, покрийте тавата с фолио. Поръсете ястието с останалата мащерка и парченца запържен бекон и сервирайте.