Съставки
1 ч.ч. захар – говорим за специална плодова захар за диабетици
олио – 1 ч.ч. – гледайте да е по-хубаво, а може и зехтин да се сложи
вода – 100 мл, за предпочитане изворна;
сода – 1 амонячна сода + щипка сода бикарбонат
бакпулвер – 1/2 ч.л. или половин пакетче
ванилия – 2 пакетчета, да има
канела – 1 ч.л., а може и по-малко
брашно – не много, добавя се постепенно, докато се получи меко тесто
сладко – съвсем малко, колкото за слепване, с подсладител. Също за диабетици.
Приготвяне
- Смесете част от наличното брашно, содата бикарбонат, половинката чаена лъжичка от бакпулвера и захарта за диабетици. Направете в средата малко кладенче и долейте олиото или зехтина.
- Разбъркайте амонячната сода във водата, която трябва да е топла, и прибавете и нея заедно с ванилията и количеството канела, което сте определили. Замесете меко тесто (гладко), което трябва да почива около 30 минути.
- След това го разточете на тънка кора и с помощта на форми или чаша изрежете фигурки. Ако ще ги слепвате, е добре 1/2 от формите да са с отвор.
- Подреждайте сладките върху хартия за печене и сложете да се изпекат в предварително загрята до 175-180 градуса фурна докато порозовее лекичко. Готовите сладки трябва да останат светли.
- След това по желание може да ги слепите със сладкото за диабетици.
Източник: https://www.lechitel.net/