Съставки
1/3 ч.ч. сладко от вишни, 1.5 ч.ч сушени вишни, 4 с.л. вишновка, 400 г черен шоколад, 200 г краве масло, 5 к.ч. захар, 0.4 г ванилия на прах, 6 яйца, 1/3 ч.ч. брашно, 500 мл сметана, 1 к.ч. пудра захар, 4 с.л. вишни от компот, 1 с.л. нишесте, олио.
Приготвяне
Смесете сладкото от вишни с 2 с.л. вишновка, сложете на умерен огън, бъркайте докато се смесят добре, около 3 минути, снемете от огъня, похлупете и оставете да изстине. Сложете настъргания шоколад и кравето масло на бавен огън, бъркайте докато се разтопят и смесят добре. Снемете от огъня, прибавете захарта и ванилията, разбийте, като продължавате да разбивате прибавете яйцата едно по едно, не спирайте да разбивате, прибавете брашното и накрая сладкото от вишни. Застелете дъното и стените на дълбока кръгла огнеупорна купа с алуминиево фолио да стърчи от формата около 10 см, намажете го с олио. Изсипете тестото на равен слой, поставете решетката на фурната на най-долно ниво, сложете купата в загрята 200º С фурна, печете около 30 минути, покрийте блата с краищата на фолиото и печете още около 50 минути до готовност. Извадете от фурната, оставете да изстине. Разбийте сметаната със пудрата захар и 2 с.л. вишновка докато се образуват твърди връхчета. Отделете 1/3 от крема, прибавете добре подсушените и оваляни в нишестето вишни от компота и смесете добре. Разрежете блата на 3 равни по дебелина блата, напръскайте всеки с вишновка, намажете всеки блат с крема с вишни, наредете ги един върху друг, като блата с най-голям диаметър поставите най-отдолу. Намажете цялата торта със сметановия крем и поръсете с настърган черен шоколад.
Източник: https://receptitenaradev.com/