Съставки
1 ч.ч. брашно, 3 с.л. грис, 480 г краве масло, захар, 3 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 7 ч.л. какао, 1 с.л. оцет, 500 мл прясно мляко по избор, 4 с.л. сметана, 1 лимон.
Приготвяне
Разтопете 130 г краве масло, смесете го с 1 с.л. захар и като разбивате, прибавете яйцата едно по едно, разбийте добре. Смесете оцета със содата бикарбонат, прибавете ги към яйчната смес и като бъркате, прибавете брашното на порции. Разделете сместа на две равни порции, прибавете 3 ч.л. какао към едната порция и смесете добре. Изсипете всяка част на дебел слой в покрита с хартия за печене и намазана с масло правоъгълна тава и изпечете в загрята 180º С фурна. Разбийте 300 г отпуснато краве масло с ½ ч.ч. захар на гладък крем. Сварете гриса в сгорещеното мляко на умерен огън, свалете от огъня, оставете да изстине и изсипете в дълбок съд. Бъркайте непрекъснато и прибавете лимоновия сок с лимоновия пулп и настърганата лимонова кора. Прибавете масления крем, разбийте до еднородна смес и я охладете за 30 минути. Смесете 6 с.л. захар и 4 ч.л. какао в дълбок съд, прибавете сметаната, смесете добре, сложете на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти. Прибавете 50 г краве масло, бъркайте докато сместа заври и маслото се разтопи и оставете глазурата да изстине. Срежете всеки блат хоризонтално на два по-тънки блата. Разделете крема на три равни части. Поставете един какаов блат със срязаната страна нагоре в чиния за сервиране, намажете го равномерно с една част от крема, поставете един светъл блат отгоре, намажете го с друга част от крема, поставете втория светъл блат, намажете го с останалия крем и покрийте с втория шоколадов блат със срязаната страна надолу. Намажете повърхността и стените на тортата с глазурата.
Източник: https://receptitenaradev.com/