Съставки
1 блат без да е поръсен с пудра захар, 6 с.л. краве масло, 2 ч.ч. захар, 2 яйца, 2 жълтъка, настъргана кора от 1 портокал, 1 с.л. портокалов ликьор, ½ ч.ч. кайсии от компот, смлени орехи или карамелизирани бадеми.
Приготвяне
Сложете отпуснатото краве масло, 1.7 ч.ч. захар, яйцата, жълтъците, кората от портокал и ликьора в тиган на бавен огън и разбийте докато сместа се сгрее малко над телесна температура и сгъсти като мед. Поставете тигана върху студена вода и разбийте докато сместа изстине. Срежете блата хоризонтално на два еднакво дебели блата, намажете срязаната част с крема и слепете двата блата. Пасирайте кайсиите, смесете с 2 с.л. захар и бъркайте на бавен огън докато глазурата започне да покрива опакото на лъжица, не загрявайте над 107° С. Намажете тортата отгоре и по стените с глазурата, изчакайте да се стегне и оваляйте стените в смлените бадеми или орехи.
Източник: https://receptitenaradev.com/