Съставки
5 яйца, 150 г пудра захар, 1 ч.ч. захар, 150 г брашно, 20 г желатин, 10 г бакпулвер, 0.4 г ванилия на прах, ¼ ч.л. сол, 1 л компот от кайсии или праскови.
Приготвяне
Разбийте жълтъците с пресятата пудра захар и солта до гладка каша. Прибавете ванилията и пресятото с бакпулвера брашно, разбъркайте до гладка смес, прибавете твърдо разбитите белтъци и разбъркайте добре. Изсипете в намазана с масло форма, дъното на която сте покрили с хартия за печене, и изпечете в загрята 180° С фурна. Оставете 2 минути в тавата и прехвърлете блата върху метална решетка да изстине. Разтворете желатина в 2 ч.ч. сок от компота на бавен огън, изчакайте да заври, снемете от огъня и оставете да изстине. Изсипете от желето във формата да покрие с 1-см дебел слой дъното и поставете в хладилник докато желето се стегне. Наредете кайсиените или праскови половинки от компота върху желето, залейте ги с желе да ги покрие и оставете отново в хладилник докато се стегне желето. Поставете блата върху стегнатото желе, полейте останалото малко количество желе между блата и стените на формата и отново поставете в хладилника да се стегне. Отлепете леко с нож желето от стените на формата и го обърнете в поднос за торта.
Източник: https://receptitenaradev.com/