Необходими продукти
- 2 яйца;
- 270 гр захар;
- 10 гр ванилова захар;
- 1 литър мляко;
- 200 гр брашно;
- 1½ супени лъжици нишесте;
- 250 мл течна сладкарска сметана със съдържание на мазнини 30-35%;
- Готов конфитюр от къпини или череши;
- 50 гр тъмен шоколад.
- Натрошени чаени бисквити или меденки.
Начин на приготвяне
Разбъркайте ваниловата и обикновената захар с яйцата. В отделна купа смесете брашното с нишестето и изсипете в сместа от яйца и захар. Направете това постепенно, за да се смесят равномерно. Загрейте млякото. Няколко минути, преди да кипне, на тънка струйка излейте сместа от яйца, брашно, захар. Бъркайте постоянно. Намалете котлона на най-ниска тепен и варете докато крема се сгъсти. Когато се охлади, излейте в него сметаната, като бъркате през цялото време. Поставете един слой натрошени бисквити или меденки в чиния за торта и нанесейте много крем върху тях. Следващият ред е от конфитюр. Продължете с редуването - бисквити-крем-сладко, като всеки следващ слой трябва да е малко по-малък от предишния в диаметър, за да заприлича на колиба. Поръсете тортата с настърган шоколад отгоре или украсете по ваш вкус. Оставете я в хладилника за една нощ.