Продукти: за тестото — брашно 1 кг (5 чаени чаши), сол 5 г (1 чаена лъжичка), вода 300–350 мл (1 и 1/2 чаени чаши);
мас 200 г (1 чаена чаша) за разточване и поръсване на корите;
за плънката: кисело зеле 1 кг, яйца 2–3 бр., мас 150 г (3/4 чаена чаша).
Приготвяне:
- От брашното, водата и солта се замесва тесто, по-твърдо от обикновено банично тесто. От него се разточват 2 по-големи кори и 18 по-малки. В двете по-големи кори се загъват по 9 от по-малките кори, намазани с размекнатата мас и поставени една върху друга. Получените по този начин питки се разточват на кори с диаметър по-голям от този на тавата, в която ще се пече зелникът.
- В тавата, обилно намазана с мас, се слага една кора, но така, че краищата й да висят вън от тавата. върху нея се разстила предварително приготвената плънка. Отгоре се слага втората кора, но тя се нагърчва, за да се събере в тавата. След това краищата на първата кора се обръщат върху втората кора и се навиват на руло покрай ръба на тавата. При навиването ръцете се топят в мас, за да не залепне рулото върху кората и да стане по-сипкаво.
- Зелникът се полива с останалото количество мас и се пече в умерена фурна.
- Плънката се приготвя по следния начин: нарязаното на ситно зеле се задушава до омекване в маста, след което се охлажда и се разбърква с прибавените към него яйца.
Източник: "Готварска книга (или наставления за всякакви гозби)"