- 2 ч ч бял боб
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 домата
- 4-5 с л олио
- сол
- черен и червен пипер
- брашно
- чубрица
за содената питка:
- 400 гр кисело мляко
- 1 ч л сода бикарбонат
- 4 с л олио
- сол
- брашно 700-800 гр.
- 1 пакет бакпулвер
- Бобът се накисва в студена вода за 3-4 часа.
- Поставя се в глинено гърне заедно с нарязан ситно лук, моркови и олиото.
- Налива се вода и се вари до омекване.
- Добавят се нарязаните домати и се овкусява със сол.
- Оставя се да поври още 30 минути.
- Приготвя се запръжка от половин глава нарязан лук, брашно и червен пипер.
- Сипваме я в гърнето и оставяме още 5-10 минути да поври.
- Накраят се поръсва с чубрица.
- Замесваме тесто от продуктите, като разбиваме содата в киселото мляко, сипва се в пресятото брашно, добавяме олиото, бакпулверът, солта.
- Оставя се тестото за 15 мин да си почине.
- Разстила се в намаслена тавичка и отгоре се набожда с вилица.
- Печем в загрята фурна 180-200 градуса около 30 минути.