Вземаме 1 голяма чаена чаша захар, сипваме захарта в тенджера, прибавяме ¾ чаша мед и варим сместа, докато се причерви, след което сваляме от огъня. На края на печката разбиваме на гъст сняг 5 белтъка и постепенно лъжица по лъжица ги прибавяме към горещата захарна смес, като бием непрекъснато сместа. Слагаме сместа наново на края на печката, като внимаваме да не се сгъсти много; нарязваме умерено дребно ½ кг орехи и ги прибавяме към горещата бяла смес — сега бъркаме леко сместа.
Върху 1 тавичка с размери като двойна форма за торта слагаме намаслена хартия, изсипваме сместа и я разстиламе с нож на равномерен пласт. Покриваме също с на маслена хартия и притискаме леко с тънка дъсчица. На другия ден нарязваме халвата на правоъгълници или квадрати. Халвата се реже леко и правилно, когато ножът е остър и потопен във вода. Вместо между намаслена хартия халвата може да притиснем за една нощ между две вафлени кори.
По желание халвата ароматизираме с ванилия, есенция бергамонт, лимонена есенция и др.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"