Необходими продукти
брашно 1 чаена чаша
захар 1 чаена чаша
кисело мляко 1чаена чаша
какао 2супени лъжици
сода бикарбонат 1 чаена лъжичка
сметана 2 чаени чаши
1 компот от праскови (кайсии) или половин кг същите пресни плодове
пудра захар 3 супени лъжици
Начин на приготвяне
- Смесват се киселото мляко със содата, какаото, захарта, брашното. Тестото се сипва в тавичка, намазана с масло.
- Изпича се в предварително загрята фурна на умерена температура. Още горещ сладкишът се залива с 5-6 с супени лъжици от сока на компота. Ако се използват пресни плодове, сладкишът може да се залее с подсладена вода, студен захарен или плодов сироп.
- Отгоре се намазва със сметаната, която е разбита с пудра захар. Накрая се украсява с плодовете. Държи се няколко часа в хладилника.
Източник: Личен архив