Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре

Коментари · 313 Прегледа

Пролетен заек с пресен лук и картофено пюре е моето предложение за Великден за тези от вас,които не обичат агнешко.

 


Необходими продукти:
заек около 1,500-2кг
сол на вкус(около 1 чл)
1 чл червен пипер
черен пипер на вкус
олио 50-60мл
1 вр. пресен лук или 5-6 сртъка по-едри
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен/по желание/
3 чч вода
3-4 едри моркова
1 чл доматено пюре(или 1 ситно нарязан домат)
1 яйце
1 чч кисело мляко
1/1 чл оцет
за пюрето
1кг картофи
1 жълтък
100мл прясно мляко
сол на вкус
150мл олио

Разфасовайте заека на парчета.Измийте добре.Лука и пресните подправките се почистват и нарязват на по-ситно,а може и на по-едро.В купичка смесвам всички останали подправки-сол,черен пипер и червен пипер и олиото,обърквам добре.Подреждам заека в тавичка и омазвам хубаво всяко парче по отделно със сместа с олиото,ако има остатък изливам в тавичката при заека.Покривам с нарязаните зелении и обърквам добре.Заливам с водата,в която е разбъркано добре доматеното пюре.Ако имате бульон,вместо вода,ще е още по-добре.
Морковите се обелват и се слагат където има място между месото,както са си цели.Ако не обичате ,може да ги пропуснете.Завивам с два листа хартия за печене и алуминиево фолио отгоре.Пробивам една малка дупчица във фолиото и хартията и пека около час в предварително загрята фурна на 220С с фолио и още около половин час на 180С без фолио като го обръщам от време на време ,за да се зачерви хубаво от всички страни.
Разбийте млякото с яйцето,брашното и оцета.Извадете месото от тавичката и на негово място налейте яйцата,като преди това разбъркайте с малко от горещия бульон от заека.Нарежете изпечените моркови в желана от вас форма и размер.Разбъркайте хубаво и върнете месото в тавата.Приберете в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна,може да завиете и с фолио.
Сервирайте с картофено пюре-най му пасва,според мен.
Аз го приготвям така:
Картофите се измиват,обелват,нарязват се на парчета/по-големи/ и пак се измиват.Слагам ги в някоя по-голяма тенджера и заливам с вода да ги покрие.Варя до пълното им омекване.Ако по време на варенето се образува пяна я махам,защото си оставям част от водата при пасирането.
Готовите сварени картофи се свалят от котлона и се излива водата ,като се оставя съвсем мъничко на дъното от водата,в която са варени.Докато са още горещи се намачкват с преса за картофи и се излива цялото количество олио при тях.Мачкаме с олиото,докато напълно го поемат и пюрето стане гладко и без бучки.Сега е момента да посолим на вкус,като не спираме да пасираме с пресата.Добавяме един суров жълтък,който се сготвя веднага от горещината на картофите./Да не ви притеснява,че е суров!/Щом се разбие добре със жълтъка ,се налива млякото,аз слагам около 100мл,като искам да уточня,че количеството му зависи от това колко искате да е гъсто пюрето,а и от това какво количество картофи имате.Защото от един килограм картофи в обелено състояние се получават различни грамажи.Това зависи от качеството им,а и от това дали ги белите или ги дялате.
Готовия заек сервирайте с пюре и полят обилно със соса.
Много вкусно се получава,опитайте!
Добър апетит!!!

Ако ви остане картофено пюре,може да го оползотворите на франзели,питки със сирене ,крокети или на хляб.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg