Необходими продукти:
около 600гр брашно
200 гр сурови обелени картофи
около 250 мл течност от варенето на картофите
60-70 гр краве масло/може да се замени с олио/
1чл сол
1чл захар
11 гр суха мая/Yuva/
олио и брашно за доизмесване
Картофите се обелват и нарязват на парчета , сваряват се почти до разваряване.Когато са готови се прецеждат през цедка,като 250 мл от течността се отделя.Горещите картофи се слагат в подходящ съд,добавя се маслото и солта и се смачкват на пюре.Добавя се картофената вода и се разбърква,за да стане гладко.Оставяме за няколко минути да се охлади.
Брашното се пресява,слага се сухата мая,захарта и солта.Излива се картофената смес и се замесва меко тесто.При измесването се добавя по мъничко брашно,а към края на омесването ръцете се намазняват с олиото.Истината е ,че преди да втаса,това тесто,колкото и брашно или олио да добавяте все ще лепне.И понеже няма как да добавяме брашно или олио до безкрай и все в един момент ще трябва да спрем,нека този момент да е,когато ви се стори,че е започнало да лепне една идея по-малко.Прехвърлете го в намазнена купа,покрийте с кърпа и го оставете да втасва,докато си удвои обема.
Втасалото тесто поставяме върху набрашнена повърхност.Премесваме леко и разделяме на 4 еднакви парчета.Разточваме ги на дълги фитили или ги усукваме ,плетем-както ви харесва.
Това тесто е много подходящо за погача,пити и всякакви солени закуски с кашкавал,сирене,салам.Изобщо всяка плънка би му се отразила много добре. :)
Оформените франзелки се подреждат в тава с хартия за печене и втасват за още 10-15 минути.
Фурната се загрява на 180 С.Печем франзелите за 25-30 мин.
Охлаждаме върху решетка и ... обираме заслужените овации :) :) :)
P.S.:Рецептата за картофени франзели спокойно може да се изпълни с останало картофено пюре и така да се оползотвори :)
Последната снимка никак не ми харесва,но я публикувам,за да се види колко са мекички.Всъщност надявам се това да се види от снимките!