Необходими продукти
- Лозови листа-60 бр.
- Говеждо (кайма)1 кг
- Бульон (зеленчуков или месен)1 л
- Ориз 1,5 чаши
- Лук 2 глави
- Кедрови ядки 2 с.л.
- Доматено пюре 2 с.л. л.
- Зехтин 1 супена лъжица
- Магданоз (сушен)2 с.л. л.
- Копър (сушен)1 супена лъжица
- Канела (на прах)1 супена лъжица
- Мента или джоджен (сушен)1 супена лъжица
- Кимион1 ч.л.
- Сол на вкус
- Пипер (черен смлян) на вкус
Начин на приготвяне
Накиснете предварително лозовите листа в студена вода за 2-3 часа. Залейте ориза с топла вода и оставете настрана. Загрейте тигана, добавете зехтин и задушете каймата до омекване. Добавете ситно нарязан лук и черен пипер и гответе още 2 минути. Добавете отцедения ориз, доматеното пюре, канела, мента, копър, кедрови ядки, кимион и сол. Покрийте и варете, докато оризът омекне. Навийте сармите с пълнежа и ги наредете в дълбока тенджера. Налейте бульона - той трябва да е на 2 сантиметра над нивото на долмата. Похлупете сармите с чиния, за да ги предпазите от отваряне и гответе на умерен огън 30-40 минути.