Продукти за една порция: 200 г. месо, 30 г / ½ глава – лук, 20 г /супена лъжица/ мас или олио, 20 г сух хляб, 20 г сланина, 20 г пушен или сварен език от мечка, черен пипер, магданоз, 1/10 дафинов лист, 10 г /непълна супена лъжица/ брашно, 20 мл /супена лъжица/ червено вино, парче морков, сол.
Техника на приготвяне: Костите на плешката се махат и получената празнина се пълни с плънка, приготвена по следния начин. В част от мазнината се пържи нарязаният на дребно лук. Прибавят се хлябът на трохи и нарязаните на дребно сланина и език. Сместа се опитва на сол. Слагат се черният пипер и нарязаният на дребно магданоз. Напълнената плешка се пече на фурна. В тавичката се слагат мас, вода, морков, лук, черен пипер на зърна и дафинов лист. Ако месото не е омекнало, долива се вода или бульон. Когато месото омекне и се запече, слага се брашното. След като то се зачерви, гаси се с виното. Ястието се пече още 5-6 минути, докато сосът се посгъсти. Плешката се поднася цяла в голяма чиния, а отделно могат да се сервират топли равиоли.
Източник: https://spyboar.com/