Продукти за една порция: 140 г. месо от бутче, 20 г. сланина, 10 г /непълна супена лъжица/ брашно, 15 г. /супена лъжица/ олио, 20 г. /супена лъжица/ сметана, 50 г . /кафена чаша/ кисело мляко, сол, за соса: 25 г. мармалад от боровинки. ¼ чаена лъжичка, разтворена във вода, горчица, 25 мл. /2 супени лужици/ десертно червено вино, 25 г. /препълнена супена лъжица/ сметана, сок и кора от малък портокал.
Техника на приготвяне: Месото се реже и порции и се задушава на тих огън от всички страни. Посолява се. Изважда се от мазнината, а в нея слагат брашното и нарязаната сланина. Когато брашното стана златисто, спипват се сметаната и киселото мляко. Порциите месо се връщат в получения сос. Ако сосът е малко, което често се получава, прибавя му се малко хладка вода/бульон/. Свареното месо се изважда от соса, нарязва се с остър нож и се поднася с пасирания сос, с който се заливат наредените филета, а наоколо се поставят гарнитура от задушен ориз. Отделно в сосиера се поднася сос от боровинки, който се приготвя по следния начин. Мармаладът, горчицата, виното, сметаната и портокаловия сок се разбиват постепенно с тел, докато сосът се уеднакви. Портокаловата кора се сварява, реже се на тънки ивички / като фиде/ и се разбърква със соса.
Източник: https://spyboar.com/