Продукти: 500 мл. АСПИК, 100 г. сланина, 1 език и 1 кг. месо от дива свиня, 500 г. колбаси от свинско месо, магданоз, ситно счукан пипер, сол.
Техника на приготвяне: Езикът и месото се сваряват в зеленчуков бульон и след като изстинат, нарязват се на дребни кубчета. Разместват се добре с добре с нарязаните на малки парчета колбаси, сланина и подпорвките. Прибавя се и малко течен аспик, колкото да се свържат продуктите. Сместа се изсипва във форма за торта, която предварително е обляна отвътре с течен аспик и върху него са налепени различни фигурки, направени от изрезки от горните продукти, сварени моркови, яйца, краставички и др. Формата се поставя в хладилник, за да замръзне. За по-сигурно и качествено желиране към пълнежа може да се прибави 1 супена лъжица разтопен желатин.
Ако формата е разглобяема, тя се отваря внимателно и тортата се отделя леко с помощта на нож, потопен в гореща вода. Ако не е разглобяема, потапя се за миг в гореща вода и се обръща. Обърнатата в голяма чиния торта може да се украси наоколо с триъгълничета с колбаси, моркови и др. Поднася на масата цяла, а преди консумация се нарязва на парчета с остър нож.
Забележка: Пълнежа на тортата може да се приготви и с език от елен, филе от друг дивеч и пр.
Източник: https://spyboar.com/