Продукти за една порция: 1/4 яребица, 10г. / 1/2 супена лужица/ масло, 10г. /малко парче/ моркови. 10г. /малко парче/ керевиз, 20г. /1/4 глава / лук, 30г. шунка, 1/2 жълтък, няколко зърна черен пипер, 1/10 дафинов лист, 5г. /чаена лъжичка/ брашно, щипка черен пипер, лимонов сок на вкус, сол.
Техника на приготвяне. Почистете, опърлете, измити и мариновани яребици се заливат с хладка вода. Посоляват се и се варят 1- 1 ½ часа, след което се изваждат от бульона. Прави се запръжка от лука, нарязан на едри парчета, морковите, керевиза и шунката, също нарязани. Като се позадушат, ръси се брашно и се пържи, докато стане златисто. Пускат се черния пипер и дафинов лист. С черния пипер запръжката с е обръща само 2-3 пъти. Получената смес се залива с бульона , в които са врели птиците. Когато зеленчуците уврат, бульона се прецежда, а зеленчуците и шунката се пасират. Към бульона се прибавя нарязаното на парчета месо. Прави се застройка от разбития жълтък и лимоновия сок. Чорбата се опитва на вкус. Поднася се с нарязан на дребно магданоз.
Източник: https://spyboar.com/