Продукти: 1 гъска, 500г. смляно пилешко месо, 5ог. Сметана, 2 яйца, 1 морков, 1/2 глава керевиз, 1 супена лъжица брашно, 1/2 супена лъжица топено масло, 50г. сланина, 100г. шунка, 50г. масло, индийско орехче, черен пипер, магданоз, сол.
Техника на приготвяне. Оскубана и опърлена гъска се държи 1-2 часа в прясно мляко. Измива се , без да се почиства от вътрешностите. Реже се през гърба и с помощта на остър нож кожата им се отделя от тялото и се оставя в студена вода /ако някъде кожата се е скъсала, зашива се с игла и тънък конец /. Месото се обира от костите, прекарва се два пъти през месомелачна машина и се смесва с другата кайма. Сместа се счуква на малки порции в хаван, като се прибавя по малко от сметаната. Към получената плънка се прибавят нарязаните на дребно белтък от сварено яйце, шунка, сланина и магданоз, сол, индийско орехче и ситно счукан бял пипер. За спойка се прибавя и гъст сос, получен от затопленото в масло брашно, разредено с малко вода. Птича кожа се разтваря и се пълни с плънката, напълват се крилцата и краката и се връзват, а гърбът се зашива. На напълнената кожа се придава формата на гъската. Увива се с кърпа, омотава се със здрав конец и се пуска в бульон, в който врат морковът, керевизът, черен пипер на зърна и сол. Уврялата галантина се изважда от бульона, кърпата се изпира, кожата отново се увива с нея и се поставя между две дървени плоскости, притиснати с тежест. Така галантината престоява една нощ. На другия ден се изважда от кърпата и се реже на тънки кръгове. Всеки кръг може да се поднесе върху филийка хляб, намазана с масло /като сандвич/ или цялата гъска, нарязана на кръгове, се подрежда в голяма чиния и се поднася като богато студено блюдо.
Източник: https://spyboar.com/