Продукти за една порция: 1 пъдпъдък, 20г. /1 супена лъжица/ маслиново масло, 1 червена чушка/капия/, 20г. кренвирши, 40г. грах, 20г. /супена лъжица/ масло, 25г. /1/2 малка глава/ лук, 25г. /препълнена супена лъжица/ ориз, сол.
Техника на приготвяне. Изчистените и измити пъдпъдъци се нарязват на парчета, които се задушават в маслиновото масло. Прибавя се лукът, нарязан на дребно. Когато той стане розов, залива се с бульон, в които са врели пъдпъдъците. Ястието се вари до омекване на месото. Опитва се за сол. Чушките се пекат на силен огън. Обелени и нарязани на пръстени за задушават в масло, като се внимава да не се разкъсат. Кренвиршите, обелени и нарязани на дебели кръгове, се задушават в част от маслото. В отделен съд почистеният ориз се полузадушава в останалото масло. Като позасъхне, залива с 3-части бульон. След като бульонът се погълне, оризът се разбърква леко с кренвиршите и чушките и се слага като подложка върху дълга чиния. Отгоре се нареждат парчетата месо. Отделно се поднасят салати – пресни или туршии – в зависимост от сезона.
Източник: https://spyboar.com/