Необходими продукти за 2 малки хляба:
Бяло брашно 500 гр (4 мерителни чаши)
Топла вода:: 350 мл
40 гр масло
1/2 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
суха мая за хляб 5 гр.
Начин на приготвяне на хляба:
Време за приготвяне: 2 часа 30 минути.
Замесване на тестото: Леко затопляте водата до около 40 С. Това е температура, при която ако потопите пръст ще ви е топло, но можете да задържите ръката си. Може да използате и вода с нормална температура, но ще трябва да чакате много време докато втаса тестото. Добзвяте постепенно всичките продукти до замесване на хомогенно тесто. Покривате със стреч фолио и оставяте са удвои обема си. Ако нямате домашна пекарна, можете да оставите тестото да втаса във фурна загряна до 40Ц с леко отворена врата.
Печене на хляба: След като тестото удвои обема си, го разпределяте в две малйи форми за печиво или една голяма и оставяте да втаса отново. Аз глазирах хляба с малко растително масло за по- апетитен външен вид. След повторното втасване загрях фурната до 200 С и пекох 30 минути без вентилатор. Времето за изпичане на хляба зависи също и от вашата фурна.
Източник: https://www.babapena.com/