Необходими продукти:
- 2-3 моркова
- 1 цвекло
- 2 картофа
- 2 кисели краставички
- 2-3 глави стар лук
- 250 г консервиран грах
- 2-3 с.л. стафиди
- 2 лимона
- 1 ч.ч. растителна мазнина
- 1 ч.ч. вино черен пипер
- 1 ч.л. горчица сол
Приготвяне или как се готви ястието:
- В подсолена и овкусена с няколко капки оцет вода, се сваряват нарязан на кубчета моркова, а след него и цвекло.
- Отделно в подсолена вода се сваряват нарязан на кубчета картофи.
- Отварите от зеленчуците се смесват и запазват, а нарязаните зеленчуци се прецеждат през гевгир и оставят да изстинат, след което се смесват с нарязани на кубчета кисели краставички, накълцан стар лук, консервиран зелен грах, стафиди и почистен и нарязан на кубчета лимон.
- От зеленчуковата отвара, растителна мазнина, вино, сока на един лимон, черен пипер, горчица и солта се приготвя марината, която се кипва.
- Салатата се залива с маринатата и се държи в затворен съд за около 30 минути, след което се сервира.