Засищатата немска кухня

Коментари · 460 Прегледа

Немците ядат чисто и изобилно, но по-важното е, че те правят това с огромно удоволствие: бавно, без да бързат, по правило с весела компания, беседвайки оживено.

В Германия не е прието да се отказва ядене, може би затова трапезата обикновено изобилства с множество различни блюда, а порциите на всяко едно от тях са наистина огромни. 

Немската кухня е всичко друго, но не и диетична. Висококалорична и разнообразна, немската кухня е способна да изкуши и най-строгите хранителни въздържатели. Немската кухня не е само свинско, картофи и бира, в нея има от всичко по много.

Немската кухня – особености

Водещите култури, отглеждани в Германия и използвани в немската кухня в различните региони са хмел, захарно цвекло, ечемик, пшеница, овес, ръж и овес.
Картофите, зелето (кисело, варено или пържено), морковите и фасулът са най-използваните зеленчуци, а ябълките, крушите, гроздето, ягодите и малините - най-употребяваните плодове в немската кухня.

Основните ястия обикновено са тежки и калорични, заради широкото използване на свинско месо и бекон. Един средностатистически германец консумира около 40 кг свинско месо годишно. Телешко, пилешко, патешко, гъше, агнешко, козе, заешко, риба... също са често консумирани. Не може да не сте чували за немските наденички “франкфурти”, известни в цял свят.

Типичното дневно мен в немската кухня може да включва от 2 до 7 ястия. Обикновено съдържа предястие (Vorspeise), супа (Suppe), основно ястие (Hauptspeise) и десерт (Nachspeise). Немците са големи почитатели на бирата, виното и “Sekt” (вид пенливо вино). Младежите обичат да пият “Radler” - лека бира с лимонада или ябълков сок.

Германците обожават да пият кафето си с торта или кейк и това си личи по фигурите им. Немското кафе съдържа по-малко кофеин от австрийското и италианското. Много популярно в Германия е и кафето “Bluemchenkaffee”. Традицията му започва от войната, когато истинското кафе е заменено с печени корени от цикория, която има малки сини цветчета.

Един от най-популярните немски десерти, заимстван от австрийската кухня, е “Apfelstrudel” – горещ ябълков щрудел.

Исторически кулинарни традиции

Немската кухня има огромен брой регионални ястия – торта Шварцвалд, вестфалска шунка, швабски кнедли, баварска рибна супа с фрикадели и кисели краставички.

Последователността на немските хранения не се променят през вековете. Например, класическата закуска на редовия германец задължително включва варени яйца, шунка или наденица, хляб и сандвичи с конфитюр. Обядът се състои от няколко ястия – супа, предястие, основно ястие и десерт. А яденето е задължително придружено от сандвичи със сирене, риба или колбаси. На вечеря германците консумират предимно студени ястия. И просто не е възможно всичко това да не е придружено с традиционната напитка за Германия – бирата, която присъства при всяко ядене. Като се има предвид, че в тази страна сядат на масата поне пет пъти на ден!

Удивително е колко голяма е любовта на германците към вкусната храната. Всеки знае, че в петъка по време на Страстната седмица – известен още като Разпети петък, трябва да се мине на строг пост, без никакво месо и други животински продукти по време на хранене. Германците обаче прибягнали към любопитен трик: любителите на свинското месо измислили оригинална рецепта – започнали да увиват месото с подправки и зеленчуци в паста. Така, когато хапвали такова ястие по време на пости, се оправдавали с думите: „Бог няма да забележи месото под пастата“.

Супите в немската кухня

Обедът за германците е времето за основния прием на храна. А супата е неразделна част от него. Първите блюда в Германия се подготвяли по свой начин и имат свои отличителни черти. Много често в супата се прибавят салам, наденички или кренвирши. Дори и познатата ни грахова супа тук също се приготвя с добавка на колбаси.

Най-често срещаните рецепти за приготвяне на супи в немската кухня са зелева чорба с колбаси, картофена супа по саксонски с бекон, лучена ваймарска супа. Има и доста необичайни рецепти за супи – например ягодова супа, която се приготвя с ягоди и вино.

Aintopf е най-богата супа в немската кухня. Тя се приготвя с няколко разновидности на пушено месо и колбаси. Подобно ястие, като правило, заменя както първото, така и второто ястие.

Освен супите, в немската кухня голямо място заемат бульоните – в огромно количество и разнообразие. Освен това, германците консумират бульон в най-различни версии – с яйца, кнедли, зеленчуци или ориз. А най-необичайните немски супи са бирените и хлебните.

Месо от немската кухня

Основната отличителна черта на немските ястия е, че те са много насищащи. Трябва да се отбележи, че кулинарните традиции в немската кухня, освен че носят характерните европейски черти, се отличават с необичайната си простота на приготвяне.

Най-често срещаните продукти в Германия например са картофите, месото и зеленчуците. А «коронната» манджа на германците е едно доста просто ястие – баварски наденички със задушено зеле, които могат да бъдат намерени в менюто на всеки ресторант в тази страна.

Друго не по-малко интересно класическо немско ястие е техният кисело-сладък зауербратен, типичен за традиционната кухня на Централна Германия. Приготвянето на ястието е съвсем просто – говеждо месо се маринова във вино и оцет в продължение на няколко дни, след което се задушава със стафиди, цвеклен сироп, джинджифил, ябълки и зеленчуци. На масата това ястие обикновено се поднася с картофени кнедли или ябълки на кубчета.

Бяла баварска наденица – „Weisswurst“ – е друго обичайно ястие, което германците често използват за закуска. Трябва да се отбележи, че този колбас има много лека, дори въздушна текстура и се приготвя от свинско месо, телешко месо, подправки и лимон. Вайсвурстът се консумира по правило горещ.

В някои региони на Германия колбасите са толкова популярни, че се консумират по всяко време на деня – на закуска, обяд и вечеря. Освен това германците използват различните видове техни колбаси както като самостоятелно ястие с и без гарнитура, така и като допълнителни съставки за салати, супи или основни ястия.

Като допълнение към колбасите, в традиционната немска месна кухня могат да се включат различни видове кюфтета, шницели, пържоли и шнеклоп. Трябва да се отбележи, че германците не са твърде запалени по лютото и останалите пикантни подправки в процеса на готвене, така че няма да намерите люти рецепти в традиционната немска кухня.

Рибата в немската кухня заема специално място

Тя се приготвя не само като самостоятелно ястие, но се слага и в салати, разядки, сандвичи. Трябва да се отбележи, че в различните райони рибата и морските дарове се приготвят по собствени рецепти. Например, риба по визариански се задушава с лук, зеленчуци и лимонова кора. А основната съставка за придаване на пикантен вкус на риба по мюнхенски е бирата, с която се приготвя това блюдо.

Зеленчуците в немската кухня се използват за приготвяне на почти всички меса, супи, основни ястия, разядки и салати. Най-често за гарнитура в Германия сервират варени картофи, моркови, зеле, спанак, ряпа. Тези продукти дори стават за оригинални пълнежи за пайове.

Хлябът и сладкишите в немската кухня

Към хлебните изделия германците също не са безразлични, точно както към месото и месните продукти. По цяла Германия могат да се срещнат огромен брой пекарни, сладкарници и закусвални. Вкусът на немския хляб е специфичен и необичаен, поради наличието на основната съставка – ръжено брашно. Ето защо хлябът на Германия обикновено се нарича „земен“. Само в момента могат да се изброят над триста разновидности на само на хляба, да не говорим за многобройните бисквити с масло, рогчета, пирожки с марципан, тиква, плодове, кремове и други пълнежи.

Памперникелът е един от най-необичайните разновидности на немския хляб. За приготвянето му се използва изцяло пълнозърнесто ръжено брашно. На външен вид този хляб наподобява тъмнокафява лепкава и гъста маса.

Тортите са другата кулинарна слабост на германците. В тази страна приготвят десерти и сладкиши, както се казва, „от сърце“.

Всяка торта може да се нарече истински многопластов и изключително красив шедьовър. Например, „Baumkuchen“ („торта дърво“) е сладкиш, който не само е с уникален вкус, но също така има свои собствени тайни на приготвяне. Тестото се замесва с кардамон, карамфил и специален вид боб. След това се разточва с дървена точилка, сгъва се и отново се разточва точно тринадесет пъти, благодарение на което се създават пластове, наподобяващи годишните кръгове на дърво. След тази манипулация тортата се охлажда за един ден в хладилник, след което се сглобява и украсява с ванилов крем, бял или млечен шоколад.

Немската кухня – регионални характеристики

Немската кухня е типична регионална кухня. В Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Саарланд и Баден-Вюртемберг немската кухня е повлияна от селското стопанство около планината Шварцвалд и река Рейн и винарските традиции, формирани от близостта до Белгия, Франция и Швейцария.

Този регион е известен с ястия като "Badener Schneckensuepple" (супа от охлюви и билки), "Schwarzwälder Kirschtorte" (торта Шварцвалд), и "Rheinischer Sauerbraten" (печено говеждо месо, задушено с вино).

Байерн/Бавария и Хесен са известни с изобилието си от бира, месо и млечни продукти, както и специалитети като "Spannferkel" (печени прасета-бебета), "Handkaes" (миризливо сирене със заквасена сметана) и "Schwaebische Kasespaetzle "(кнедли със сирене и масло).

Най-популярните ястия в Тюринген, Бремен и Саксония са "Dresdner Stollen" (щолен – вид празничен сладкиш, покрит с пудра захар), "Blechkuchen" (кейк със сезонни плодове) и "Welfenspeise" (ванилов десерт с вино).

В Шлезвиг-Холщайн, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург и Берлин, заради достъпа им до Северно и Балтийско море, наличните подправки и обмена на кулинарни традиции със скандинавските страни и Източна Европа, са най-популярни: "Rote Gruetze" (плодова супа), "Sauerfleisch" (желирано месо), "Bulletten" (кюфтета), "Helgolander Krabbensalat" (салата от скариди), и "Soeier" (мариновани яйца).

Бирата – традиционната немска напитка

Най-традиционната и любима напитка в Германия, разбира се, е бирата. Бавария с право може да се нарече бирената столица на света. Тук се отглеждат 965 квадратни мили зелен хмел. Не е изненадващо, че в Германия има бири, които не могат да бъдат опитани в никоя друга страна – пилзенска светла бира, сладката бира с високо алкохолно съдържание – бок-бир, дюселдорфска алтбиер, пшенична бира (“Hefeweizen”), уникалното немско тъмно пиво.

Наред с бирата, германците обичат да пият и вино. Въпреки това, поради студения климат, винопроизводството тук не е широко разпространено. Най-популярният вид вино е ябълковият сайдер. В студените зимни вечери много хора в Германия предпочитат да се стоплят с греяно червено вино с портокалови корички и карамфил, налято в глинени чаши.

Немската кухня въобще не може да се нарече диетична. Почти всички ястия се приготвят изключително чрез пържене, задушаване или печене. Известни са вековните кулинарни традиции на германците. Тук и до днес са запазени огромен брой обичаи и ритуали. На празници, например, в Германия приготвят т.н. „glukshvayn“ (щастливо прасе). Това е пай във формата на прасенце, в чиито устата се поставя монета. Такова ястие не само радва гостите със забавната си визия, но и носи късмет и финансово благополучие в къщата.

Октоберфест (Oktoberfest) – празник на бирата

Бирата е напитка номер 1 в Германия, Октоберфест - най-масовият народен празник в света. Празникът се провежда ежегодно на ливадите Терезия в Мюнхен, Германия от 1810 година. През XXI век посещаемостта му надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира (Wiesn Marzen) с по-високо алкохолно съдържание. На Октоберфест има много развлечения и разбира се, деликатеси.

Източници: https://dieti.rozali.com/ и https://fondue.bg/, съставил: Климентина Койчева

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg