Остъргваме 4–5 тиквички, измиваме ги, нарязваме на кубчета и слагаме да се варят в 3–4 чаши подсолена вода. След като поврят тиквичките десетина минути, прибавяме 2 чаши прясно мляко. При липса на мляко заместваме го с вода. Щом възври наново супата, прибавяме постепенно 1 кафена чашка грис, като бъркаме непрестанно. Грисът може да се замени с две пълни супени лъжици брашно — размиваме и прибавяме към супата. Досваряваме супата. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз и пържени хлебни кубчета. Когато правим супата с грис, пускаме 1 пълна чаена лъжичка прясно нетопено масло.
Автор: Пенка Чолчева, източник: "601 изпитани готварски рецепти"