Продукти:
1/2 ч. ч. олио
около 1 кг брашно
1 пакетче мая (суха)
1 с. л. захар
яйца
1 с. л. сол
4 яйца
яйца
400мл. хладка вода
1/4ч.л. сода, разбита в 2с.л. кисело мляко
100гр, препържено масло
Приготвяне:
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.
Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.
Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Източник: http://www.gotvetesmen.com/, рецепта на Гергана Костова