Приготвяне:
1. Отрязваме кръгло капаче от върха на тиквата и хубаво я почистваме отвътре от семките.
2. Тиквата трябва да е от така наречените ”свински тикви”, понеже този сорт има много твърда кора и се запазва формата. Белите тикви са с тънка кора и се губи формата и ефекта от сервирането.
3. Месото, нарязано на късове, задушаваме в малко олио. Прибавяме нарязания на едро лук. Оставяме за около 5 минутки да поври и прибавяме нарязаните гъби , сухи чушки и черен дроб.
4. Слагаме сол, пипер, лют пипер и чубрица.Трябва да има течност, защото после се получава като сосче и е по-вкусно.
5. В тавичка, на дъното на която сме сложили малко вода, поставяме тиквата и я пълним с друсания кебап. Затваряме с капачето. Забравяме във фурната на 200 градуса за около 2-3 часа. Ако е по-малка тиквата, по-бързо се изпича. Трябва отвън хубаво да стане златиста. А и като се махне капачето, може да се провери дали самата тиква е омекнала. Много е важно печенето-нито да се препече, че ще се разпадне, нито пък да е сурова.
6. Месото може да телешко, пилешко, заешко.
Подготовка: 30 мин.
Готвене: 120 мин.
Порции: 4-6
Източник: http://www.gotvetesmen.com/