Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), мазнина 200 мл (1 чаена чаша), булгур 400 г (2 чаени чаши), натрошено сирене 400 г (2 чаени чаши), сол на вкус.
Приготвяне: От брашното, малко вода и сол се омесва тесто. От него се разточват кори, които се изпичат.
Приготвя се плънка от сварения булгур и натрошеното сирене.
Корите се слагат една по една в тава, намазана с мазнина, като се ръсят с мазнина и плънка. След нареждането на половината от корите се слагат клончета от дряново дърво, които означават различни неща — например къща, щастие, любов и т. н. Слага се и метална пара, която носи най-голямо щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна.
Източник: "Готварска книга (или наставления за всякакви гозби)"