Необходими продукти:
240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода
240 мл олио
3 сл захар
1 чл сол
8 гр суха мая
900 гр бяло брашно тип 500
1 яйце за намазване
Приготвих тестото в хлебопекарната.На дъното на казанчето сипах топлото мляко и водата,добавих захарта и маята.Отгоре пресях брашното/цялото количество/ и солта.Включих да замесва и щом се оформи на рошава топка,започнах да добавям олиото на тънка струйка.Щом пое олиото,оставих машината да меси тестото за още десетина минути ,след което изключих и оставих да почива за 15-20 минути.
Не го оставяйте да втасва дълго,а направо оформете питката или печивото,което сте решили.Тестото е много меко и позволява да се точи и оформя както ви харесва.
За питката разделих тестото на 6 равни части.Разточих на правоъгълни платки,които нарязах на триъгълници.Навих на кифлички и подредих на редове една до друга в намаслена тавичка.Оставих да втасва,завита с кърпа,докато си удвои обема.
Всички изрезки и остатъци от оформянето на питката оформих на питки със сирене.
Омесих тестото и разделих на осем еднакви парчета.Оформих на топки и завих натрошено сирене в тях.Подредих в тавичка и оставих да втасват,докато удвоиха обема си.
Разбих яйцето с щипка сол и добавих 1сл вода.Отново разбих и намазах питките и питата с яйцето.Питките поръсих със сусам.
Фурната се загрява на 180С.Печем питките,докато се зачервят добре.Около 15-20 минути.След като ги извадите от фурната,оставете да се охладят на решетка.
Питката завих с алуминиево фолио и пекох за 20 минути с фолио и още 10 без фолио.
Охладих на решетка.