Необходими продукти
- Мляко (с висока масленост)2 литра
- Лимонена киселина 5 гр
- Вода 50 мл
- Сол 10 гр
Начин на приготвяне
Загрейте млякото до 90 градуса в тенджера. Важно е да използвате емайлирана. Междувременно разредете лимонената киселина с вода или ползвайте готов лимонов сок. Изключете котлона с горещото мляко. Изсипете в млякото лимонена киселина с водата, добавете сол, ако желаете, и разбъркайте бавно. Изчакайте да започне процесът на пресичане. Щом се появят извара и жълта суроватка, спрете да бъркате и оставете за 10 минути. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете изварата в тензуха, покриващ гевгира и прецедете. Оставете на стайна температура за 15 минути.