Необходими продукти:
- ¾ ч.ч. горчиво какао, пресято
- 2/3 ч.ч. брашно, плюс допълнително за тавата
- 1 ч.л. сода за хляб
- ½ ч.л. сол
- 225 гр бял шоколад, нарязан
- 115 гр масло, плюс допълнително за тавата, със стайна температура
- 2/3 ч.ч. захар
- 2 големи яйца, със стайна температура
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Приготвяне или как се готви ястието:
- Поставете решетката в долната 1/3 на фурната. Загрейте я на 180 градуса. Намазнете и поръсете с брашно тавичка с размери 23 см х 32 см. Оставете настрани.
- В средна тавичка разбъркайте какаото, брашното, содата за хляб и солта докато се размесят добре. Оставете настрана.
- Разтопете шоколада на водна баня. Разбърквайте докато половината шоколад се разтопи. Махнете купата от водната баня и продължете да разбърквате докато шоколада се стопи. Оставете да се изстуди за 10 минути.
- В голяма купа разбийте маслото и захарта с миксер на средна скорост докато получите бледо жълта и кремообразна смес – за приблизително 5 минути.
- Прибавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбърквате докато получите еднородна смес. След като сте бъркали 1 минута след прибавянето на последното яйца, прибавете ванилията и разтопения шоколад, като бъркате докато получите гладка смес около 2 минути.
- С помощта на дървена лъжица или гумена шпатула разбъркайте и брашното в сместта. Бъркайте само колко съставките да се смесят. Не разбивайте с миксер.
- Изсипете тестото в приготвената тавичка, като леко разстелете.
- Печете за 20 минути или докато сладкишът е готов, но още е мек в центъра.
- Оставете да изстинат за 2 часа.
- Браунито ще спадне докато изстине. Нарежете на 16 квадрата докато десертът е още в тавичката. Внимателно извадете с помощта на шпатула. Сервирайте веднага или увийте в прозрачно фолио след като са напълно изстинали.