Необходими продукти
- Малини (замразени)300 гр
- Захар 100 гр
- Ванилия 1 бр
- Желатин 10 гр
- Сметана (сладкарска 33-38%) 360 мл
- Захар (пудра )2 с.л.
- Сироп (малинов) на вкус
- Малини (пресни) за украса
Начин на приготвяне
Размразете малините, запазете сока. Смелете малините и сока с пасатор на пюре и разтрийте през сито, за да отстраните семките. Накиснете желатина в малко вода за 5-10 минути. Смесете малиновото пюре, захарта и ванилията в тенджера и разбъркайте. Сместа се загрява на умерен огън, като се разбърква от време на време, докато захарта се разтвори напълно. Отстранете от огъня, добавете втечнения на котлона желатин, разбъркайте до гладка смес и охладете до стайна температура. Разбийте сметаната с пудрата захар в голяма купа с миксер на висока скорост. Без да спирате да разбивате, добавете 1 с.л. малинов сироп и разбъркайте до гладка смес. Полученият мус разделете в чаши, заедно с малиновата смес и оставете в хладилник за поне 4 часа, за да стегне. Съхранявайте в хладилник до 3 дни. За сервиране гарнирайте готовия мус с малинов сироп и пресни плодове.