Необходими продукти за корпуса:
300 г инстантна овесена каша с вкус на шоколад (или неовкусена)
100 г натрошено сурово кашу или други ядки
80 г сироп от агаве
70 мл вода
1 малък намачкан банан (80 г)
Необходими продукти за първия слой:
600 мл вода
30 г соев протеин изолат с вкус на ванилия (или друг протеин)
25 г чия семена
1 чаена лъжичка агар-агар (или друг желатин)
Необходими продукти за втория слой:
300 г ягоди
300 мл вода
1 чаена лъжичка агар-агар (или друг желатин)
Начин на приготвяне:
Пригответе кръгла форма за печене и я напръскайте с кокосово олио, за да предотвратите залепянето на тестото по краищата на формата. Разбъркайте в купа
овесената каша, натрошените ядки, сиропа от агаве, водата и банана. Бъркайте до възникването на еднородно меко тесто. След това поставете тестото в приготвената форма за торти и равномерно го притиснете към дъното ѝ.
Сега можете да започнете да приготвяте първия слой. Първо разтворете протеина в 400 мл вода. След това изсипете в него чия семената и разбъркайте. Пригответе малка тенджера с 200 мл вода и кипнете водата, добавете агар-агара, разбъркайте, а когато започнат да се образуват мехурчета, свалете от огъня. Изсипете течността в протеиновата смес, разбъркайте и я излейте върху готовия корпус. Поставете тази основа в хладилник за 10 минути, за да се охлади.
Докато тортата се охлажда, пригответе втория ѝ слой. Миксирайте ягодите със 100 мл вода, кипнете останалите 200 вода, добавете агар-агара и бъркайте, докато започнат да се образуват мехурчета, след което свалете от огъня. След това добавете агар-агара към миксираните ягоди и изсипете сместа върху тортата. Поставете така приготвената торта в хладилник и я оставете да се охлажда поне за 2 часа. След като се охлади, нарежете я на 10 парчета и се насладете на този вкусен ягодов десерт!
Източник: GymBeam