Продукти:
Цяло агне (без главата)
Ориз – около 1 кг
2-3 връзки пресен лук
2-3 връзки магданоз
2-3 връзки джоджен
Сол – на вкус
Черен пипер – на вкус
Червен пипер – на вкус
Вътрешностите на агнето
Орехи, стафиди, гъби, царевица – по желание
Приготвяне:
Закланото агне се измива много добре отвън и отвътре. Осолява се отвън и отвътре.
Вътрешностите на агнето се измиват много добре, като червата се обръщат и мият със сода бикарбонат или сол, шембето се изстъргва старателно и се измива в няколко води, бъбреците се разцепват, за да се измият и отвътре. След това вътрешностите се сваряват. След сваряване се нарязват на дребно.
Оризът се измива
Пресният лук, магданозът и джодженът се измиват и нарязват.
Всички съставки и подправките се смесват, разбъркват добре и с тях се пълни коремът на агнето, ако остане от пълнежа – разпределя се в тавата около агнето.
Пълненото агне се зашива, за да не изпада пълнежът, слага се в тава с останалия пълнеж наоколо (ако има такъв), налива се известно количество гореща вода.
Пече се на умерена до силна фурна 3-4 часа до пълна готовност.
Пълненото агне може да се увие нацяло или да се покрие отгоре с фолио да не прегаря, като накрая се разкрива да хване коричка. Ако се увива нацяло, останалият пълнеж се слага във фолиото, там се сипва малко вода, вода се сипва и в тавата около увитото агне. В този случай водата може и да е студена.
Източник: Личен архив