Печено пълнено агне

Коментари · 394 Прегледа

Дядо ми Величко Колов правеше печено пълнено агне по тази рецепта за именния си ден Великден.

Продукти:

Цяло агне (без главата)

Ориз – около 1 кг

2-3 връзки пресен лук

2-3 връзки магданоз

2-3 връзки джоджен

Сол – на вкус

Черен пипер – на вкус

Червен пипер – на вкус

Вътрешностите на агнето

Орехи, стафиди, гъби, царевица – по желание

Приготвяне:

Закланото агне се измива много добре отвън и отвътре. Осолява се отвън и отвътре.

Вътрешностите на агнето се измиват много добре, като червата се обръщат и мият със сода бикарбонат или сол, шембето се изстъргва старателно и се измива в няколко води, бъбреците се разцепват, за да се измият и отвътре. След това вътрешностите се сваряват. След сваряване се нарязват на дребно.

Оризът се измива

Пресният лук, магданозът и джодженът се измиват и нарязват.

Всички съставки и подправките се смесват, разбъркват добре и с тях се пълни коремът на агнето, ако остане от пълнежа – разпределя се в тавата около агнето.

Пълненото агне се зашива, за да не изпада пълнежът, слага се в тава с останалия пълнеж наоколо (ако има такъв), налива се известно количество гореща вода.

Пече се на умерена до силна фурна 3-4 часа до пълна готовност.

Пълненото агне може да се увие нацяло или да се покрие отгоре с фолио да не прегаря, като накрая се разкрива да хване коричка. Ако се увива нацяло, останалият пълнеж се слага във фолиото, там се сипва малко вода, вода се сипва и в тавата около увитото агне. В този случай водата може и да е студена.

Източник: Личен архив

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg