Продукти за блатовете (2бр. по 20 см):
5 белтъка 150 г шамфъстък суров (може да замените с белени сурови бадеми, но няма да стане зелена)
200 г захар
1 ванилия
продукти за крема:
100 мл. сладкарска сметана
100 г захар
5 жълтъка
150 г меко масло
1 ч.л. бурбонска ванилия (или 2п обикновена ванилия)
50 г запечен шамфъстък (запечени белени бадеми)
50 г натурален шоколад
Пиготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Смелете шамфъстъкът в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смленият шамфъстък в сместа. Разпределете я за два блата и ги изпечете във форма за печене за 20 минути, докато клечката излезе суха. Охладете ги напълно Загрейте на котлона сметаната и захарта, без да завират. Добавете жълтъците и бурбонската ванилия и бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато сместа се посгъсти и стане на крем. Не усилвайте котлона, за да не сварите яйцата. Отнема около 5-10 минути. Охладете напълно и добавете мекото масло. Разбийте с миксер крема. Охладете го, докато се изпекат блатовете. Сглобете тортата като редувате блат, крем и измажете отстрани. Декорирайте с натрошен шамфъстък и направете линийки със стопен шоколад. Изстудете я за няколко часа преди поднасяне.