Продукти: агнешко месо 1 кг (от предната част), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), моркови 50 г (1 бр.), целина 50 г (1/2 глава), пресен кромид лук 3–4 връзки, доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), брашно 10 г (1 супена лъжица), вино 200 мл (1 чаена чаша), сол, джоджен, чубрица, черен пипер и магданоз на вкус.
Приготвяне: Месото, нарязано на дребни парчета, се запържва леко в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават до омекване морковите и целината, нарязани на дребни кубчета. След това се прибавя ситно нарязаният лук и също се задушава до омекване. Слага се доматеното пюре и се връща месото. Прибавят се брашното, виното и подправките. Ястието се залива с 1 чаена чаша бульон или топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Източник: "Готварска книга (или наставления за всякакви гозби)"