Продукти за блата:
- 150г течен мед
- 1 1/2ч.ч брашно
- 2с.л. с връх нишесте
- 2/3ч.ч захар
- 3 яйца
- 1/2ч.л сол
- 1ч.л сода бикарбонат
- 2с.л. портокалови корички
Продукти за крема:
- 500г заквасена сметана
- 500г маскарпоне
- 100г пудра захар
- екстракт ванилия
- 1 малко бурканче сладко от боровинки/ или по избор/
- Орехи за поръсване / смлени/
Начин на приготвяне или как се прави десертът:
Приготвяне на блатовете:
- Разбийте меда със захарта, солта и яйцата. Добавете останалите сухи съставки. Ще е нужна форма с диаметър 20см. За да се получат тънки равномерни блатове, е нужно да разделите тестото на равни части, за да не се налага после да режете целия изпечен блат.
- Разделете тестото на 4 равни части. Печете всеки блат около 7-8мин до готовност.
- Приготвяне на крема: Разбъркайте сметаната с пудрата захар с шпатула, добавете маскарпонето и ванилията. Захарта може да добавите на вкус, за предпочитане е кремът да е леко кисел, за да не става натрапчиво сладка самата торта.
- Сглобяване на тортата:
-Оставете готовите блатове да изстинат. Не е необходимо да се напояват със сироп, тортата ще стане мека и сочна след като поеме от крема.
- Намажете първия блат с крема, върху него нанесете сладкото и смлените орехи. Така повторете с всички блатове и сглобете тортата.
- Покрийте цялата торта с останалия крем и поръсете обилно с орехи. Сложете в хладилник за една нощ да стегне добре.
Рецепта предоставена от Радина Рачева.
Радина Рачева 4 год
Благодаря!❤