Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо
- сол
- 1/2 с.л.червен пипер
- 1 к.л черен пипер
- олио
- 2 връзки зелен лук
- 300 г гъби
- 200 г спанак
- 1 и 1/2 ч.ч. ориз
- 2/3 натъргани домати
- пресен джоджен
- пресен девесил
- прясна мащерка
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Агнешкото месото се нарязва на порции и се овкусява със сол, червен и черен пипер.
- Пресният, зелен лук се почиства и нарязва на дребно. Слага се направо в тавата за печене и се задушава в малко олио и вода. Към него се прибавят почистените и нарязани гъби. След кратко разбъркване се прибавя измитият ориз заедно с една чаша вода. Разбърква се, докато се усвои водата, след което се добавят сол на вкус, нарязаните подправки и настърганите домати.
- В тавата се наливат се още две чаши и половина вода и нареждат парчетата агнешко месо.
- Съдът се покрива с алуминиево фолио.
- Ястието се пече на 200 градуса за около един час и половина, като малко преди готовност, се маха фолиото и агнешкото се допича до приятен загар.
Рецепта предоставена от Албена Асенова-Писева.