Необходими продукти:
- 1 кг. агнешко месо
- 2 с.л. расел ел ханут
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч. л. суха мащерка
- 1 к.л. чили на люспи
- 1 глава червен лук
- 4 скилидки чесън
- 2 бр. чушки
- 2 домата
- 4-5 картофа
- сол
- олио
Начин на приготвяне или как се готви ястието:
- Агнешкото месо се нарязва на порции и се овкусява със сол, расел ел ханут (азиатската подправка), мащерката и чили на люспи. Слага се в тиган с малко олио и се запържва за кратко.
- Запърженото месо се прехвърля в тенджера, а на негово място в тигана се слагат лукът, чесънът, а малко след това нарязаните чушки. След като омекнат, се прибавят нарязаните на едро картофи и доматите, нарязани на кубчета. Когато се позапържат зеленчуците, се прехвърлят в тенджерата при месото.
- Налива се около половин литър вода и се прибавя малко сол на вкус.
- Тенджерата се похлупва и ястието се оставя да се готви на слаб котлон за около два часа.
- Готовото агнешко задушено се сервира с нарязан на дребно магданоз.
Рецепта предоставена от Албена Асенова-Писева.