Продукти:
45 приблизително бишкоти савоярди
120 мл вода
50 г захар
80 г пудра захар
200 г течна сметана
250 г рикота
180 г крема сирене
1 ч.л. есенция ванилия
20 мл бадемов ликьор
400 гр пресни ягоди
Ягодите се измиват, няколко от тях се оставят настрана за да се използват за украсата по-късно. Останалите ягоди се нарязват на тънки резени.
В малка тенджера се смесват водата и захарта. Когато водата заври се слагат малко от нарязаните ягоди. Оставят се да се варят за около 2 минути след което се изкарват с решетъчна лъжица. Процедурата се повтаря докато всички ягоди минат през топлинна обработка.
Течността от тенджерата се оставя да се охлади за 20 мин. Добавя се бадемовия ликьор и се разбърква. Тази течност се използва за да се напоят бишкотите в нея.
В по-голяма купа се разбива сметаната на твърди върхове. В друга купа се смесват крема сиренето, рикотата, пудрата захар и ванилията. Разбива се с миксера на висока скорост до получаването на гладка и пухкава смес. С помощта на гумена шпатула се добавя разбитата сметана, като се разбърква съвсем леко, докато се смесят продуктите.
Постила се кръг от хартия за печене във форма с подвижно дъно с големина 22 см. Режат се върховете на бишкотите, така че височината им да бъде колкото тази на формата или да излизат леко отгоре. Бишкотите се потапят за 1-2 сек. в изтиналата течност и се нареждат плътно около вътрешната стена на формата. Нареждат се бишкоти на дъното, напоени в сиропа. Разпределят се половината от ягодите. Отгоре се разтила половината от крема. Нарежда се още 1 пласт напоени бишкоти и се покриват с останалите ягоди. Слага се и останалия крем най- отгоре.
Шарлотата се оставя 3-4 часа да престои в хладилника. Украсява се с пресни ягоди или с други плодове. ?