ЯГОДОВА ШАРЛОТА

Коментари · 297 Прегледа

Не е трудна за приготвяне, не се пече и е пълна с аромати!

Продукти:

- 45 приблизително бишкоти савоярди

- 120 мл вода

- 50 г захар

- 80 г пудра захар

- 200 г течна сметана

- 250 г рикота 

- 180 г крема сирене

-  3 ванилии

- 20 мл бадемов ликьор

- 400 гр пресни ягоди

 

 Ягодите се измиват, няколко от тях се оставят настрана за да се използват за украсата по-късно. Останалите ягоди се нарязват на тънки резени. 

В малка тенджера се смесват водата и захарта. Когато водата заври се слагат малко от нарязаните ягоди. Оставят се да се варят за около 2 минути след което се изкарват с решетъчна лъжица. Процедурата се повтаря докато всички ягоди минат през топлинна обработка.

Течността от тенджерата се оставя да се охлади за 20 мин. Добавя се бадемовия ликьор и се разбърква. Тази течност се използва за да се напоят бишкотите в нея.

В по-голяма купа се разбива сметаната на твърди върхове. В друга купа се смесват крема сиренето, рикотата, пудрата захар и ванилиите. Разбива се с миксера на висока скорост до получаването на гладка и пухкава смес. С помощта на гумена шпатула се добавя разбитата сметана, като се разбърква съвсем леко, докато се смесят продуктите. 

Постила се кръг от хартия за печене във форма с подвижно дъно с големина 22 см. Режат се върховете на бишкотите, така че височината им да бъде колкото тази на формата или да излизат леко отгоре. Бишкотите се потапят за 1-2 сек. в изтиналата течност и се нареждат плътно около вътрешната стена на формата. Нареждат се бишкоти на дъното, напоени в сиропа. Разпределят се половината от ягодите. Отгоре се разтила половината от крема. Нарежда се още 1 пласт напоени бишкоти и се покриват с останалите ягоди. Слага се и останалия крем най- отгоре.

Шарлотата се оставя 3-4 часа да престои в хладилника. Украсява се с пресни ягоди или с други плодове.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg