Необходими продукти:
- яйца 3 бр
- захар 130 г
- олио 25 мл
- разтопено масло 40 г
- ванилия 1 бр
- кора лимон 1 ч л
- вода топла 50 мл
- брашно за козунаци 500 г
- мая 1 пакет, суха
- прясно мляко 150 мл
- течен шоколад 50 г
- шоколад на кубчета 50 г
- жълтък за намазване 1 бр
- прясно мляко 1 ч л
Гарниране: 12 червени боровинки
Начин на приготвяне или как се приготвя десертът:
- В топла вода с 1 ч л захар и 2 ч л брашно се разбърква маята и оставяме да шупне.
- Сипете брашното в тавичка и оформете кладенче.
- В купа разбиите яйцата с останалата захар да се разтопи. Добавете половината мазнина, ванилията, шупналата мая и топло прясно мляко. Смесете продуктите като разбъркате с вилица, накаря с брашното замесете тесто да не лепне.
- С намазнени ръце от останалата мазнина замесете докато поеме мазнината. Оставете да втаса на топло покрито с фолио за 1 час и 30 минути.
- Втасалото тесто разделете на 12 топчета. Намазнете големи форми за мъфини и набрашнете леко. Всяко топче тесто, разточете на елипса, долната част нарежете на ленти по 1 см, а в горната сложете парчета шоколад, или 1 равна ч л течен шоколад.
- Навиите на руло, и поставете във формите, като навивате на охлюв. Оставете да почине тестото още 20 минути, намажете с разбит жълтък с прясно мляко, а в средата забодете една сушена боровинка.
- Печете в загрята фурна на 170 градуса (до суха клечка 30 минути), като към края се покрива с алуминево фолио да не изгори.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.