Необходими продукти
- 125 гр. Масло
- 250 гр. захар
- 2 гр. мастика
- 7 гр. махлеп
- 50 гр. портокалов сок
- 1 супена лъжица коняк
- 1 супена лъжица течна ванилия
- 2 яйца
- портокалова кора
- 80 гр. прясно мляко
- 450 гр. брашно
- 1 щипка сол
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/3 чаена лъжичка сода
- 1 жълтък, разреден с 1 с.л. вода
Начин на приготвяне или как се приготвя тестеното изделие:
- Разбива се маслото със захарта на пухкав крем докато захарта се стопи.
- Добавяме 2 яйца, портокаловия сок с разтворена в него сода бикарбонат, прясното мляко, махлеп, мастикс на прах, 1 супена лъжица коняк, ванилията и настърганата кора от портокал. Разбиваме много хубаво, за да може всички подправки да се смесят.
- Пресяваме си брашното и заедно с 1 чаена лъжичка бакпулвер започваме да добавяме към яйчено маслената смес.
- Месим до меко не лепнещо по ръцете.
- Оформяне хубава топка и оставяме малко да почине тестото.
- След това започваме да късаме малки парченца от тестото и оформяме по желание в различни форми.
- Подреждаме ги в подходяща тава, намазват се се с 1 жълтък разтворен с много малко вода или олио.
- Печем до готовност, да порозовеят.
Рецепта предоставена от Донка Атанасова.