Необходими продукти
- 250гр. Пълнозърнесто брашно (аз използвах лимец)
- 250гр. Брашно за козунак (миксираме двете брашна, защото няма как да се получи тези класически конци, а все пак са празници и исках да се придържам максимално към традицията?)
- 3 яйца
- 125мл. Мляко
- 25гр. Мая
- 150гр. Кокосова захар (или повече, ако обичате по-сладичко)
- 40гр. Масло Ванилия и настъргана лимонова кора
- Стафиди за плънката
Начин на приготвяне или как се приготвя тестеното изделие:
- Загряваме леко млякото и малко от кафявата захар за тестото. Прибавяме маята и разбъркваме.
- Разбиваме яйцата с останалата захар, ванилията и лимона и прибавяме мокрите съставки към пресетите брашна.
- Замесваме тесто, към което на части започваме да добавяме маслото, предварително разтопено и месим хубаво, за да поеме мазнината. Оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си.
- Разточваме на правоъгълник и добавяме стафидите, след което завиваме на руло и режем на малки парченца.
- Нареждаме ги в предварително намаслена форма за мъфини и оставяме да втасат още веднъж. Намазваме с белтък и печем на 200С докато станат готови (около 20минути).
Рецепта предоставена от Любомира Минчева.