Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. мас
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. захар + още малко за поръсване
- 3-4 яйца + 1 за намазване
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 ванилия
- Мая /колкото кибритена кутия/
- Брашно /колкото поеме/
- Шоколад или сладко за пълнеж
Начин на приготвяне или как се приготвя десертът:
- В купа се смесват масата, олиото, захарта, яйцата, киселото мляко, ванилията и маята.
- В брашното се прави кладенче и в него се изсипва сместа.
- Замесва се средно меко тестото. Оставя се на топло да втаса поне за 1 час, докато увеличи обема си.
- След това отново се измесва и се разделя на четири части. Всяка се разточва в кръгла форма с дебелина около 5 мм и се разрязва на 8 триъгълника. Всеки триъгълник в основата се намазва с шоколад или сладко (не трябва да се слага много пълнеж, за да могат да се изпекат добре).
- След това се навива във форма на кифличка и се поставя в намазнена тава. Преди да се сложат да се пекат, кифличките се намазват с яйце и се поръсват с кристална захар.
- Пекат се на 200°С до готовност.
Рецепта предоставена от Светослава Боянова.